čtvrtek 12. června 2014

Jahodová klasika

strawberry jam
Když si čtu nějaký recept, vždycky váhám jestli to zvládnu, jaký bude výsledek, jestli nebudu naštvaná, že jsem tomu věnovala tolik času... . Zavařování jsem se dlouho vyhýbala (až na pečené čaje a pár sklenic rebarborové marmelády). Doma jsme zavařovali celé léto marmelády, kompoty, okurky, člamády, ale já se toho dost bála (že to nezželíruje, že se to zkazí...) Ale dneska ráno se na to dívám optimisticky,  můžu vám říct, dopadlo to skvěle, všechno zželírovalo a už to čeká ve špajzu na vánoční linecké cukroví (nejsem si ale úplně jistá zda se toho alespoň jedna sklenice dožije).

Ingredience:

1kg jahod
1/2 kg jablek
1200g cukru
1 pektogel 
citrón/kyselina citrónová

Postup:

Jahody očistíme, zakapeme citrónem nebo 1 lžící kyseliny citrónové, trochu pomačkáme a necháme přes noc v lednici. Jahody si pustí šťávu. Přidáme do nich oloupaná a na menší kousky nakrájená jablka. Společně přivedeme k varu, vaříme 3min. Tyčovým mixérem vše rozmixujeme. Přidáme pektogel se 2 lžícemi cukru. Odebíráme postupně pěnu, která se tvoří. Vaříme další 3min, přidáme 800g cukru, přivedeme k varu a vaříme 3min, přidáme zbytek cukru a znovu přivedeme k varu a vaříme 3min. Stále sbíráme pěnu. Plníme do vyvařených sklenic, které jsme nechali v horké vodě a vyjmuli je až těsně před tím než je budeme plnit. Dobře zašroubujeme a na 5min otočíme dnem vzhůru. Potom necháme vychladnout.

Jestli se vám tento recept líbil, dejte prosím "like", abyste mohli dostávat pravidelně informace o nových receptech. A odebírejte Jídlujeme i na youtube zde

Pozn. Je pravda, že během těch veder nebyla žádná legrace stát u sporáku, ale zas až tak dlouho to taky netrvalo. Jahody jsou jen pár týdnů a ty moje byly krásně zralé, sladké, ale dlouhý pobyt v lednici už by asi nezvládly. Část dne to vypadalo, že budu mít ve sklenicích zas polotuhou hmotu, ale večer už se ani nehla a já měla obrovskou radost. Jahody jsem měla ze samosběru, na který se vydal Tom sám, aby mě překvapil. Přiznám se, že z obav z neúspěchu, jsem volila u většiny ostatních jahod zamražení (a taky jsem jich dost snědla, tak jsou prostě nejlepší). Jinak úvodní fotka je jahodové selfie, protože se mi včera během vaření a focení marmelády ztratil mobil, na který to fotím (trochu podezírám své robě, že skončil v koši...ten Tom večer vynesl a brzy ráno popeláři odvezli). Tak teď budu fotit na iPod, který má jen přední kameru, tak se těšte na food selfie ;)

2 komentáře:

  1. Já mám ze všeho zavařování prakticky hrůzu, protože je to pro mě vždycky nekonečně! :D

    bezlepkovebrno.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle ještě šlo, do hoďky bylo hotovo ;)

      Btw. Hezký blog ;)

      Vymazat